
Regiunea România GLDI




Istoria Noastră
Nașterea Francmasoneriei Moderne
​Omul a fost întotdeauna un constructor È™i nicăieri nu s-a dezvăluit mai semnificativ decât în creaÈ›iile sale. Când ne aflăm în faÈ›a lor – fie că este vorba de o colibă din lut, casa unui locuitor al stâncilor, o piramidă, Partenonul sau Pantheonul – pare că citim în sufletul său, deoarece construcÈ›iile sale dezvăluie un sens al invizibilului, speranÈ›ele, temerile, ideile, visele sale... toate au întotdeauna o referință la sacru, recurentă în fiecare tradiÈ›ie, de la Egiptul Antic până la confreriile de zidari din epoca romană (collegia fabrorum), care păstrau caracteristica de a atribui un caracter sacru membrilor lor, uneltelor de lucru È™i artei transmise în cadrul acestora. Aceasta este atestată È™i de simbolistica rămasă mărturie a vechilor rituri masonice de moarte È™i renaÈ™tere.
Această puternică tradiÈ›ie masonică, născută în sânul collegia fabrorum, nu s-a pierdut odată cu căderea Imperiului Roman, deÈ™i timp de secole a părut că a tăcut. La începutul celui de-al doilea mileniu, ea reapare cu È™i mai multă strălucire în Europa creÈ™tină, odată cu ridicarea bisericilor È™i catedralelor realizate de zidarii liberi, care, se pare, se bucurau de acest statut datorită unui privilegiu papal ce le permitea să călătorească liber pe întregul continent.
Mândri È™i zeloÈ™i de această libertate atât de rară È™i neobiÈ™nuită în acele vremuri de servitute È™i vasalitate, maeÈ™trii zidari din secolul al XI-lea au constituit adevărate bresle independente de autorități. Fiecare breaslă era organizată pe trei grade: ucenicii, care învățau meÈ™teÈ™ugul prin observare È™i pregătirea materialelor; calfele, care participau efectiv la construcÈ›ia operelor; È™i maeÈ™trii, care proiectau È™i supravegheau lucrările.
De-a lungul timpului, multe bresle au acceptat în rândurile lor È™i membri care nu erau zidari. Astfel, Francmasoneria Operativă a devenit treptat mai bogată în elemente speculative, adesea protejate de breaslă deoarece aceÈ™ti membri aduceau o cultură nelegitimată pe deplin de mediile oficiale. De asemenea, moÈ™tenitorii tradiÈ›iei sapienÈ›iale renascentiste s-au refugiat în lojele masonice, transformându-le treptat în adevărate academii unde se studiau ritualuri iniÈ›iatice, proporÈ›ii numerice secrete transmise de MaeÈ™trii Constructori, precum È™i cunoÈ™tinÈ›e alchimice È™i ezoterice vechi, aparÈ›inând unor ordine cavalereÈ™ti diverse.
Dacă rădăcinile Francmasoneriei Speculative pot fi urmărite până la integrarea în corporaÈ›iile medievale ale elementelor ermetice È™i rozacruciene, naÈ™terea Francmasoneriei moderne are o dată precisă: 24 iunie 1717, când s-a constituit la Londra prima Mare Lojă. De fapt, pentru a înÈ›elege cum un eveniment aparent banal – reunirea a patru loji care decid să formeze o Mare Lojă – a ajuns să aibă o relevanță universală, trebuie să facem referire la contextul istoric È™i cultural specific de la sfârÈ™itul secolului al XVII-lea È™i începutul secolului al XVIII-lea, marcat de a doua revoluÈ›ie engleză È™i de valorile sale de liberalism politico-economic care stau È™i astăzi la baza civilizaÈ›iei noastre.
În acest context cultural de „progres” È™i cosmopolitism, Francmasoneria promovează principiile fundamentale ale libertății È™i toleranÈ›ei, astfel încât omul, eliberat de sclavia politică, fanatism È™i prejudecăți, graÈ›ie RaÈ›iunii, să poată construi o lume mai bună.
Marea Lojă, după o perioadă iniÈ›ială de stagnare, s-a dezvoltat rapid (în 1725 existau deja 64 de loji), depășind graniÈ›ele Angliei. Prima menÈ›iune a unui mason italian, după redactarea ConstituÈ›iilor lui Anderson, datează din 1732, când, pe 4 august, poligraful Antonio Cocchi a scris în jurnalul său că a fost iniÈ›iat într-o lojă din FlorenÈ›a. Din aceasta putem deduce că loji erau deja active în Toscana la acea dată.
În realitate, răspândirea a fost foarte rapidă È™i în alte părÈ›i, dacă în câÈ›iva ani avem informaÈ›ii despre loji în Napoli, Verona, Roma, FlorenÈ›a, Livorno, Pavia, Padova, Torino, Modena. CompoziÈ›ia socială era în principal de extracÈ›ie burgheză sau nobiliară, la fel ca în Anglia È™i FranÈ›a: militari, magistraÈ›i, funcÈ›ionari de curte, preoÈ›i apropiaÈ›i de jansenism, profesioniÈ™ti liberali, comercianÈ›i, oameni de È™tiință È™i erudiÈ›i se întâlneau în loji, atraÈ™i de ideologia liberală È™i aspiraÈ›iile egalitare ale lojilor engleze, dar È™i de farmecul redescoperirii unor definiÈ›ii È™i ritualuri uitate de secole.​​







Istoria Marii Loji a Italiei
Marea Lojă a Italiei a fost înfiinÈ›ată în anul 1910 sub conducerea locotenentului suveran mare comandor Saverio Fera, desprinsă dintr-un nucleu al Supremului Consiliu al Ritului ScoÈ›ian Antic È™i Acceptat, care, pe 24 iunie 1908, se separase de Marele Orient al Italiei. La baza acestei divergenÈ›e profunde s-a aflat neadoptarea de către Parlamentul Regatului Italiei a unei reglementări privind predarea religiei în È™colile primare.
De fapt, în cadrul Marelui Orient al Italiei, care reunea toate lojile din teritoriu, coexistau două orientări ritualice distincte: Ritul Simbolic, susÈ›inut de masonii mai implicaÈ›i politic, È™i adepÈ›ii Ritului ScoÈ›ian Antic È™i Acceptat, convinÈ™i că masoneria ar trebui să fie exclusiv o societate iniÈ›iatică È™i ezoterică, dedicată promovării anumitor valori umane. Conflictul latent a escaladat când Marele Orient al Italiei a încercat să impună membrilor săi parlamentari obligaÈ›ia de a respecta directivele politice ale organizaÈ›iei, mergând până la sancÈ›ionarea celor care nu se conformau È™i încheind alianÈ›e electorale cu facÈ›iuni catolice.
SituaÈ›ia s-a acutizat în momentul dezbaterii privind predarea religiei în È™colile publice. Pe 21 februarie 1907, deputatul Bissolati a propus o moÈ›iune pentru afirmarea caracterului laic al educaÈ›iei primare, interzicând predarea religiei. Marele Maestru Ettore Ferrari a susÈ›inut această iniÈ›iativă, ameninÈ›ând cu excluderea din masonerie a parlamentarilor care nu se aliniau. Astfel, Ordinul a fost implicat într-o luptă politică intensă, manifestând un anticlericalism adesea extrem, care a degenerat uneori în ateism sau conÈ›inuturi blasfematoare.
Saverio Fera, liderul Ritului ScoÈ›ian, a promovat libertatea de conÈ™tiință È™i libertatea de vot pentru toÈ›i parlamentarii, fapt ce a condus inevitabil la scindarea celor două corpuri È™i la abandonarea proiectului de unificare a riturilor. Astfel, a luat naÈ™tere Marea Lojă a Italiei, care, în 1910, a adoptat titulatura de Serenissima Gran Loggia d’Italia (S.G.L.D.I.). În 1915, număra deja peste cinci mii de membri. În 1912, ConferinÈ›a InternaÈ›ională a Supremelor Consilii ale Ritului ScoÈ›ian, desfășurată la Washington, a recunoscut această lojă ca unică moÈ™tenitoare directă a Marelui Orient fondat în 1805.
S.G.L.D.I., la fel ca alte obedienÈ›e masonice, a fost suprimată în 1925 în urma promulgării Legii AsociaÈ›iilor de către guvernul lui Mussolini. ObedienÈ›a a fost reînviată pe 4 decembrie 1943, la Roma, în casa lui Salvatore Farina, unde s-a constituit un nou Suprem Consiliu È™i a fost ales mare comandor avocatul Carlo de Cantellis. Ulterior, ani de confuzie au urmat celui de-al Doilea Război Mondial, cu o succesiune rapidă de lideri, printre care Pietro Di Giunta, Giulio Cesare Terzani, Ernesto Villa È™i alÈ›ii.
Pe 24 iunie 1962, la Roma, Marea Adunare Electorală l-a ales pe Giovanni Ghinazzi ca Mare Maestru, funcÈ›ie pe care a deÈ›inut-o până la moartea sa, pe 14 noiembrie 1986. Sub conducerea sa, au fost fondate 237 de loji, au fost regularizate 14 È™i redeschise 20. De asemenea, a iniÈ›iat relaÈ›ii cu numeroase obedienÈ›e masonice străine.
Pe 22 iunie 1965, organizaÈ›ia a adoptat denumirea de Gran Loggia d’Italia degli Antichi Liberi Muratori (Marea Lojă a Italiei a Vechilor Francmasoni). Tot în aceeaÈ™i zi a fost inaugurată oficial sediul central din Roma, situat în Palazzo Vitelleschi, Via San Nicola de’ Cesarini 3.
După moartea lui Ghinazzi, au urmat diverse regimuri, iar printre realizările lor se numără fondarea editurii EDIMAI È™i a revistei oficiale Officinae. În prezent, obedienÈ›a este condusă de marele comandor Luciano Romoli, ales pe 30 noiembrie 2019. Fiecare lider a contribuit la navigarea printr-un context adesea dificil, într-o È›ară în care anti-masoneria are rădăcini adânci.
​


